Logo
Question DetailsNormal
$ 45.00
Test Bank For Biological Psychology 12th Edition by James W. Kalat- test bank
Question posted by
request

INSTANT DOWNLOAD

What student Can You Expect From A Test Bank?

A test bank will include the following questions:

 

Description

Biological Psychology 12th Edition by James W. Kalat- test bank

True / FalseTrue / False
1. A striated muscle controls movement of the body in relation to the environment.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

2. In skeletal muscles, every axon releases dopamine.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

3. Taking a drug that blocks acetylcholine receptors would be helpful for a person with myasthenia gravis.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

4. Activation of the Golgi tendon organs results in contraction of the muscle.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

5. Infants have several reflexes not seen in adults.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

6. Most types of movement can be clearly classified as voluntary or involuntary.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

7. Central pattern generators are most likely to be found in the spinal cord.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

8. A fixed sequence of movements is called a motor program.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

9. The motor cortex can become active when imagining movement.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

10. People with severe spinal cord injury continue to produce normal activity in the motor cortex when they want to move.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

11. The prefrontal cortex plans movements according to their probable outcomes.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

12. The supplementary motor cortex is mainly active when preparing for an organized sequence of movements.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

13. Mirror neurons are active both during preparation for a movement and while watching someone else perform the same or a similar movement.  a. True  b. FalseANSWER:   TrueDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

14. Brain transplants for Parkinson’s patients have generally been very successful.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

15. In Huntington’s disease, earlier onset is associated with slower deterioration over time.  a. True  b. FalseANSWER:   FalseDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Huntington’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

Multiple Choice
16. What type of muscle controls movements of the heart?  a. smooth
b. striated
c. cardiac
d. antagonistic
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

17. What type of muscle controls movements of internal organs?  a. smooth
b. striated
c. cardiac
d. antagonisticANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control themTOPICS:   7.1 The Control of Movement

18. What type of muscle is responsible for the movement of your body through the environment?  a. smooth
b. striated
c. cardiac
d. syncarpous
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

19. What is the relationship between the motor neuron axons and muscle fibers?  a. Each axon innervates only one muscle fiber.
b. The more muscle fibers a single axon innervates, the more precise the movements.
c. The more axons which innervate a single muscle fiber, the more precise the movements.  d. The fewer muscle fibers a single axon innervates, the more precise the movements.
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

20. The eye muscles can be moved with greater precision than the biceps muscles because ____.  a. biceps have only slow-twitch muscles
b. biceps have only fast-twitch muscles
c. biceps are opposed by an antagonistic muscle; the eye muscles are not
d. eye muscles have a lower ratio of muscle fibers to axons
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

21. What is the name given to the synapse where a motor neuron’s axon meets a muscle fiber?  a. neuromuscular junction  b. polar junction
c. muscle spindle
d. neurofiber synapse
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

22. Moving a leg or arm back and forth requires opposing sets of muscles called ____.  a. extensor muscles
b. flexor muscles
c. cardiac muscles
d. antagonistic muscles
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

23. The absence of acetylcholine will cause a muscle to ____.  a. relax
b. contract  c. fatigue
d. stretch
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

24. Which muscle is “antagonistic” to a flexor muscle in the right arm?  a. a flexor muscle in the right arm
b. an extensor muscle in the left arm
c. an extensor muscle in the right arm
d. another flexor muscle in the right arm
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

25. The eye muscles have a ratio of about ____ axon(s) per ____ muscle fiber(s).  a. two; three  b. one; three  c. three; two  d. three; oneANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

26. The biceps muscles of the arm have a ratio of ____ to more than a hundred fibers.  a. four
b. three
c. one
d. two
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

27. In movement, the ____ muscle straightens the arm.  a. flexor
b. striated
c. extensor  d. skeletal
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

28. A fish will adjust to lower water temperatures by ____.  a. activating more action potentials
b. increasing the amplitude of its action potentials
c. recruiting different muscle fibers
d. returning to its basal metabolic rate
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

29. Which muscles are especially important when running up a flight of stairs at full speed?fast-twitch muscles  a.
b. slow-twitch muscles
c. smooth muscles
d. intermediate musclesANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

30. If a new species were found with legs composed almost completely of fast-twitch muscles, what could we infer about its behavior?  a. It could chase prey over long distances.
b. It could chase prey only over short distances.
c. It probably travels constantly.
d. It probably moves slowly and grazes on vegetation.
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

31. During aerobic exercises such as dancing, as glucose is used by the muscles, ____.  a. fast-twitch fibers absorb more glucose
b. slow-twitch muscles produce glucose anaerobically  c. glucose use increases
d. glucose use decreases
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

32. Exercising at a high altitude where there is less oxygen is most likely to affect ____.  a. intermediate fibers
b. anaerobic contraction
c. fast-twitch fibers
d. slow-twitch fibers
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

33. Vigorous use of fast-twitch fibers results in fatigue because the process is ____.  a. aerobic
b. anaerobic
c. anabolic
d. abolic
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

34. A proprioceptor is sensitive to the ____.  a. degree of relaxation or contraction of smooth muscle tissue
b. position and movement of a part of the body
c. percentage of fibers that are contracting within a muscle bundle
d. degree of fatigue in a muscle
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

35. The stretch reflex ____.  a. results in a stretch
b. is caused by a stretch
c. inhibits motor neurons
d. sends a message for a muscle to relax
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

36. A boxer’s ability to sense the position of his arm and hand before planning a punch is dependent on the sense of ____.  a. proprioception
b. somatosensation
c. pain
d. vision
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

37. A muscle spindle responds to the ____.  a. oxygen level in the muscle
b. acetylcholine concentration at the nerve-muscle junction
c. fatigue of the muscle
d. stretch of the muscle
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

38. A sudden stretch of a muscle excites a feedback system that opposes the stretch. This message starts in the ____.  a. dorsal root ganglion  b. cerebellum
c. Pacinian corpuscles
d. muscle spindles
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

39. A Golgi tendon organ responds to ____.   a. increases in muscle tension
b. decreases in muscle tension
c. increases in muscle spindles
d. decreases in muscle spindles
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

40. The role of the Golgi tendon organs is to ____.  a. prevent extreme muscle contractions
b. guard against fatigue of muscles
c. produce rapid repetitive movements such as finger tapping
d. regulate blood flow to the tendons and muscles
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

41. Muscle spindles respond to changes in muscle ____; Golgi tendon organs respond to changes in muscle ____.  a. tension; fatigue  b. fatigue; tension
c. stretch; tension
d. tension; stretch
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

42. Activity of a muscle spindle is to ____ as activity of the Golgi tendon organ is to ____.  a. contraction; inhibition of contraction
b. inhibition of contraction; contraction
c. inhibition of contraction; inhibition of contraction
d. contraction; contraction
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

43. What experience is similar to losing proprioception?  a. losing your sense of equilibrium
b. walking on a leg that has “fallen asleep”
c. having a phantom limb
d. teeth chattering in the cold
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

44. A physician who asks you to cross your legs and then taps just below the knee is testing your ____ reflexes.   a. constriction  b. slow
c. stretch
d. fast
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

45. A ballistic movement ____.  a. is a rhythmic alternation between two movements
b. is guided by feedback during the course of the movement
c. proceeds automatically once it has been triggered
d. tends to overcorrect itself
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

46. Central pattern generators ____.  a. contribute to rhythmic patterns of movement
b. generate movement which is unresponsive to environmental stimulation
c. constrict the pupils in response to bright light
d. control all reflexes in adult humans
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

47. A motor program is a ____.  a. mechanism that guides movement on the basis of sensory feedback
b. mechanism that produces an alternation between two movements
c. plan for training a brain-damaged person to walk
d. movement that, once triggered, continues automatically until its completion
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

48. Which action is an example of a motor program in chickens with featherless wings?  a. flapping wings if suddenly dropped
b. learning to fly
c. stretching its wings but not flapping them
d. flapping its wings while eating
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

49. Which behavior is most likely to result from the activity of central pattern generators?  a. a dog shaking itself to dry off  b. a child catching a baseball
c. a child playing the piano
d. an adult yawning
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

50. Which activity is an example of a motor program in a human?  a. yawning
b. making a list
c. taking your first steps
d. learning how to drive
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   Units of MovementLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS:   7.1 The Control of Movement

51. In order to elicit movement, the motor cortex ____.  a. has direct connections to the muscles
b. sends axons to the brainstem and spinal cord
c. controls isolated movement in a single muscle
d. relies on feedback from individual muscle fibers
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

52. The posterior parietal cortex ____.  a. is the main area for touch and other body information
b. keeps track of the position of the body relative to the world
c. is active during preparations for a movement and less active during movement itself
d. responds to lights, noises, and other signals for a movement.
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

53. People with posterior parietal damage ____.  a. can see an object, but are unable to describe it
b. have good hand-eye coordination only if they close one eye
c. have difficulty accurately locating and approaching a sound
d. will not step over an obstacle, although they can accurately describe it
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

54. People with posterior parietal damage ____.  a. cannot walk toward something they hear
b. have trouble converting vision into action
c. can walk toward something they see but cannot reach out to grasp it
d. cannot accurately describe what they see.
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

55. The prefrontal cortex ____.  a. is the main area for touch and other body information
b. keeps track of the position of the body relative to the world
c. is active during preparations for a movement and less active during movement itself
d. responds to lights, noises, and other signals for a movement.
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

56. The premotor cortex ____.  a. is the main area for touch and other body information
b. keeps track of the position of the body relative to the world
c. is active during preparations for a movement and less active during movement itself
d. responds to lights, noises, and other signals for a movement
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

57. Damage to the prefrontal cortex is most likely to result in ____.  a. an inability to move
b. the loss of somatosensory experiences
c. poorly planned movements
d. no effect on movement
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

58. The part of the cortex that is most active during preparations for a movement and less active during the movement itself is the ____.  a. premotor cortex
b. somatosensory cortex
c. inferior temporal cortex
d. tabes dorsalis
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

59. In contrast to people with posterior parietal damage, people with damage to certain parts of the occipital cortex outside the primary visual cortex ____.  a. cannot locate the source of sounds
b. lose their ability to see everything
c. can accurately describe what they see but cannot reach out to grasp it
d. cannot accurately describe what they see but can reach out to grasp it
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

60. When are the cells in the premotor cortex (in contrast to the primary motor cortex) most active?  a. in preparation for movements
b. during movements
c. at or after the end of movements
d. during inhibition of movements
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

61. The part of the cortex that responds mostly to the sensory signals that lead to a movement is the ____.  a. premotor cortex
b. prefrontal cortex
c. supplementary motor cortex
d. tabes dorsalis
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

62. Cells in the prefrontal cortex, premotor cortex, and ____ prepare for a movement, sending messages to the primary motor cortex.   a. posterior parietal cortex
b. secondary motor cortex
c. somatosensory cortex
d. supplementary motor cortex
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

63. The supplementary motor cortex becomes active ____.  a. during the second or two after a movement
b. during the second or two prior to a movement
c. only during a movement
d. only after a movement
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

64. Damage to the ____ impairs the ability to organize smooth sequences of activities.  a. premotor cortex
b. prefrontal cortex
c. supplementary motor cortex
d. tabes dorsalis
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

65. Just thinking about the intention to put your arm around your attractive date would activate which motor areas?  a. posterior parietal lobe
b. primary motor cortex
c. premotor cortex
d. supplementary motor cortex
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

66. Watching another person shoot a basketball is most likely to activate ____ neurons in the brain of the person who is watching.  a. primary motor cortex  b. spinal cord
c. mirror
d. observational
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

67. Mirror neurons are active when ____.  a. viewing mirror images
b. watching others perform movements
c. identifying ourselves in the mirror
d. playing the piano
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

68. The motor cortex produces a kind of activity called a(n) ____ before any voluntary movement.  a. readiness potential  b. action potential
c. evoked potential
d. motor potential
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

69. Studies on conscious decisions regarding voluntary movements suggest that ____.  a. we are conscious of our decision before brain activity is generated for movement  b. voluntary movements are the result of free will
c. brain activity for the movement begins before we are conscious of our decision
d. we are unable to judge when we make conscious decisions
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.05 – Evaluate the evidence regarding the role of consciousness in planning a movement.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

70. People with damage to the parietal cortex appear to lack ____ related to voluntary movements. a feelings of intention  a. feelings of intention
b. the ability to make conscious decisions
c. a sense of timing
d. muscle strength
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

71. Paths from the cerebral cortex to the spinal cord are called the ____.   a. pyramidalspinal tracts  b. horizontalspinal tracts
c. dorsospinal tracts
d. corticospinal tracts
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

72. Axons of the lateral corticospinal tract extend to what area?  a. cerebellum
b. cerebral cortex
c. spinal cord
d. thalamus
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

73. The lateral tract cross over point is in the ____.  a. pyramids of the medulla  b. spinal cord
c. reticular formation
d. vestibular nucleus
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

74. Lateral tract axons are responsible for movements in the ____.  a. arms, hands, and toes  b. trunk
c. face and head
d. internal organs
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

75. Most of the axons of the medial tract go to which side of the body?  a. contralateral  b. ipsilateral
c. bilateral
d. dorsolateral
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

76. Movements near the midline of the body, such as bending and turning of the trunk, are controlled by which motor system?  a. dorsolateral tract  b. medial tract
c. supplementary
d. hippocampal
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

77. What is the relationship between the lateral tract and the medial tract?  a. Most movements are controlled by one or the other, but not both.
b. Most movements rely on both, which work in a cooperative fashion.
c. Most movements that are initiated by one are terminated by the other.
d. One is excitatory while the other is inhibitory.
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.03 – Contrast the anatomy and functions of the lateral and medial corticospinal tracts.TOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

78. If you have trouble with rapid, ballistic movement sequences that require accurate timing, you probably have suffered damage to the ____.  a. reticular formation  b. cerebellum
c. hippocampus
d. hypothalamus
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Moveme

79. Speaking, piano playing, athletic skills, and other rapid movements would be most impaired by damage to which structure?  a. reticular formation
b. cerebellum
c. ventromedial hypothalamus
d. parasympathetic nervous system
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

80. Damage to the cerebellum is most likely to interfere with ____.  a. lifting weights
b. the ability to remember a series of events
c. rapid movements that require timing
d. chewing and swallowing
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

81. What is the name of the rapid eye movement occurring when a person moves his or her eyes from one focus point to another?  a. gyration
b. sclerosis
c. slide
d. saccade
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

82. A saccade is initiated by impulses from the ____.  a. spinal cord
b. hypothalamus
c. cerebellum
d. hippocampus
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

83. After damage to the cerebellar cortex, an individual has trouble with which part of the finger-to-nose test?  a. The initial rapid movement to the nose
b. The second step involving the hold function
c. The third step which involves the finger moving to the nose by a slow movement
d. Both the second and third steps
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   8.2 Brain Mechanisms of Movement

84. The nuclei of the cerebellum (as opposed to the cerebellar cortex) are most important in ____.  a. moving a finger rapidly toward a target
b. holding a finger in a steady position
c. using the hands to lift heavy weights
d. coordinating the left hand with the right hand
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

85. The cerebellum is most important for any process that requires ____.  a. precise timing
b. control of muscle strength
c. comparison between the left and right hemispheres
d. detecting the intensity of a stimulus
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

86. Purkinje cells are ____.  a. proprioceptors
b. flat cells in sequential planes
c. nuclei in the central cerebellum
d. axons parallel to one another
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

87. How do parallel fibers in the cerebellum control the duration of a response?  a. By determining the number of Purkinje cells that fire in sequence
b. By altering the velocity of action potentials from Purkinje cells
c. By determining which one of all the available Purkinje cells becomes active
d. By passing information back and forth between one Purkinje cell and another
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

88. Which widely branching cells are responsible for all of the output from the cerebellar cortex to the nuclei of the cerebellum?  a. parallel fibers
b. Purkinje cells
c. putamen cells
d. saccade cells
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

89. The greater the number of Purkinje cells activated, the ____.  a. less the collective duration of the response
b. greater the collective duration of the response
c. greater the strength of the response
d. less the strength of the response
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The CerebellumLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

90. The structure composed of the caudate nucleus, putamen, and globus pallidus is the ____.  a. basal ganglia
b. limbic system
c. cerebellum
d. sympathetic nervous system
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Basal GangliaLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

91. Most of the output from the globus pallidus to the thalamus releases ____.   a. glutamate  b. ACh.
c. dopamine
d. GABA
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Basal GangliaLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

92. Which basal ganglia structure(s) is/are important for receiving input from sensory areas of the thalamus and the cerebral cortex?  a. globus pallidus and putamen
b. globus pallidus and caudate nucleus
c. caudate nucleus and putamen
d. globus pallidus
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   The Basal GangliaLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

93. The basal ganglia are most critical for learning ____.  a. motor habits that are difficult to describe in words  b. repetitive motor behaviors like cutting with a knife
c. motor skills that include an element of balance
d. fine motor skills such as sewing
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Brain Areas and Motor learningLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

94. Cerebellum is to ____ as basal ganglia are to ____.  a. clumsy; paralysis
b. initiation; stopping
c. gross muscle function; fine motor coordination
d. timing; voluntary movements
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: AnalyzeREFERENCES:   The Basal GangliaLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.04 – Describe the functions of the cerebellum and basal gangliaTOPICS:   7.2 Brain Mechanisms of Movement

95. What is one of the main symptoms of Parkinson’s disease?  a. rapid fatigue of the muscles
b. loss of saccadic eye movements
c. difficulty initiating movements
d. inability to coordinate speech with movements
ANSWER:   cDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

96. Parkinson’s disease is caused by degeneration of a pathway of neurons that releases which neurotransmitter?  a. acetylcholine  b. substance P
c. serotonin
d. dopamine
ANSWER:   dDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

97. In Parkinson’s disease, which pathway in the brain degenerates?  a. basal ganglia to cerebellum
b. substantia nigra to caudate nucleus and putamen  c. cerebellum to spinal cord
d. cerebral cortex to spinal cord
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

98. The role of heredity in late-onset Parkinson’s disease ____.  a. equals that of early onset Parkinson’s disease
b. is probably not as great as with early onset Parkinson’s disease
c. is greater for DZ twins that MZ twins
d. is greater for females than males
ANSWER:   bDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:   Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES:   KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS:   7.3 Movement Disorders

99. Genetic factors have their greatest impact on Parkinson’s disease in cases that involve ____.  a. early onset of the disease
b. late onset of the disease
c. first-born children
d. children with older brothers and sisters
ANSWER:   aDIFFICULTY:   Bloom’s: UnderstandREFERENCES:  

Available Solution
$ 45.00
Test Bank For Biological Psychology 12th Edition by James W. Kalat- test bank
  • This solution has not purchased yet.
  • Submitted On 19 Apr, 2018 01:56:52
Solution posted by
solution
INSTANT DOWNLOAD What student Can You Expect From A Test Bank? A test bank will include the following questions: Description Biological Psychology 12th Edition by James W. Kalat- test bank True / FalseTrue / False 1. A striated muscle controls movement of the body in relation to the environment. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 2. In skeletal muscles, every axon releases dopamine. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 3. Taking a drug that blocks acetylcholine receptors would be helpful for a person with myasthenia gravis. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 4. Activation of the Golgi tendon organs results in contraction of the muscle. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementsLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 5. Infants have several reflexes not seen in adults. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Units of MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 6. Most types of movement can be clearly classified as voluntary or involuntary. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Units of MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 7. Central pattern generators are most likely to be found in the spinal cord. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Units of MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 8. A fixed sequence of movements is called a motor program. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Units of MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 9. The motor cortex can become active when imagining movement. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS: 7.2 Brain Mechanisms of Movement 10. People with severe spinal cord injury continue to produce normal activity in the motor cortex when they want to move. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS: 7.2 Brain Mechanisms of Movement 11. The prefrontal cortex plans movements according to their probable outcomes. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS: 7.2 Brain Mechanisms of Movement 12. The supplementary motor cortex is mainly active when preparing for an organized sequence of movements. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS: 7.2 Brain Mechanisms of Movement 13. Mirror neurons are active both during preparation for a movement and while watching someone else perform the same or a similar movement. a. True b. FalseANSWER: TrueDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: The Cerebral CortexLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.02 – Describe the cortical mechanisms that control movement and its inhibition.TOPICS: 7.2 Brain Mechanisms of Movement 14. Brain transplants for Parkinson’s patients have generally been very successful. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Parkinson’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS: 7.3 Movement Disorders 15. In Huntington’s disease, earlier onset is associated with slower deterioration over time. a. True b. FalseANSWER: FalseDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Huntington’s DiseaseLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.06 – Discuss the causes of Parkinson’s disease and Huntington’s disease.TOPICS: 7.3 Movement Disorders Multiple Choice 16. What type of muscle controls movements of the heart? a. smooth b. striated c. cardiac d. antagonistic ANSWER: cDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 17. What type of muscle controls movements of internal organs? a. smooth b. striated c. cardiac d. antagonisticANSWER: aDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control themTOPICS: 7.1 The Control of Movement 18. What type of muscle is responsible for the movement of your body through the environment? a. smooth b. striated c. cardiac d. syncarpous ANSWER: bDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 19. What is the relationship between the motor neuron axons and muscle fibers? a. Each axon innervates only one muscle fiber. b. The more muscle fibers a single axon innervates, the more precise the movements. c. The more axons which innervate a single muscle fiber, the more precise the movements. d. The fewer muscle fibers a single axon innervates, the more precise the movements. ANSWER: dDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 20. The eye muscles can be moved with greater precision than the biceps muscles because ____. a. biceps have only slow-twitch muscles b. biceps have only fast-twitch muscles c. biceps are opposed by an antagonistic muscle; the eye muscles are not d. eye muscles have a lower ratio of muscle fibers to axons ANSWER: dDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 21. What is the name given to the synapse where a motor neuron’s axon meets a muscle fiber? a. neuromuscular junction b. polar junction c. muscle spindle d. neurofiber synapse ANSWER: aDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 22. Moving a leg or arm back and forth requires opposing sets of muscles called ____. a. extensor muscles b. flexor muscles c. cardiac muscles d. antagonistic muscles ANSWER: dDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 23. The absence of acetylcholine will cause a muscle to ____. a. relax b. contract c. fatigue d. stretch ANSWER: aDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 24. Which muscle is “antagonistic” to a flexor muscle in the right arm? a. a flexor muscle in the right arm b. an extensor muscle in the left arm c. an extensor muscle in the right arm d. another flexor muscle in the right arm ANSWER: cDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 25. The eye muscles have a ratio of about ____ axon(s) per ____ muscle fiber(s). a. two; three b. one; three c. three; two d. three; oneANSWER: bDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 26. The biceps muscles of the arm have a ratio of ____ to more than a hundred fibers. a. four b. three c. one d. two ANSWER: cDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 27. In movement, the ____ muscle straightens the arm. a. flexor b. striated c. extensor d. skeletal ANSWER: cDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 28. A fish will adjust to lower water temperatures by ____. a. activating more action potentials b. increasing the amplitude of its action potentials c. recruiting different muscle fibers d. returning to its basal metabolic rate ANSWER: cDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 29. Which muscles are especially important when running up a flight of stairs at full speed?fast-twitch muscles a. b. slow-twitch muscles c. smooth muscles d. intermediate musclesANSWER: aDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 30. If a new species were found with legs composed almost completely of fast-twitch muscles, what could we infer about its behavior? a. It could chase prey over long distances. b. It could chase prey only over short distances. c. It probably travels constantly. d. It probably moves slowly and grazes on vegetation. ANSWER: bDIFFICULTY: Bloom’s: AnalyzeREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 31. During aerobic exercises such as dancing, as glucose is used by the muscles, ____. a. fast-twitch fibers absorb more glucose b. slow-twitch muscles produce glucose anaerobically c. glucose use increases d. glucose use decreases ANSWER: dDIFFICULTY: Bloom’s: UnderstandREFERENCES: Muscles and Their MovementLEARNING OBJECTIVES: KALA.BIOP.16.07.01 – List the types of muscles and the proprioceptors that control them.TOPICS: 7.1 The Control of Movement 32. Exercising at a high altitude wh...
Buy now to view full solution.
closebutton

$ 629.35