Question DetailsNormal
$ 32.00
MM305 UNIT 9 PROJECT | Complete Solution
Question posted by

Directions:
•    The following software may be used:
o    Excel->Data Analysis
o    Excel QM
o    QM for Windows (PC only)
•    Please make sure to insert your answers, including any charts, graphs, or output, on this document.  You may be required to also upload original files from Excel or QM for Windows.
•    The calculations are not your final answer.  A summary/explanation in your own word for each question posed should be included.
•    Question 8, 9 and 10 use the States Data File to run some calculations.  Resulting output is already provided for you.  You do NOT need to run any calculations on the States Data File.
•     Be sure to put your name on this document and save it to your computer. Upload this Word document as your Unit 7 submission in the course Drop Box.

1. Allen Machines specializes in developing weed-harvesting equipment that is used to clear small lakes of weeds.  Allen Machines is contemplating the construction of a machine that would harvest weeds on narrow rivers and waterways.  The activities and time in weeks necessary to build one of these experimental machines are shown in the table below.
Activity    Immediate Predecessors    Time in Weeks
A    none    3
B    A    5
C    B    4
D    B    3
E    C,D    2
F    A    1
G    D,E    2
H    D,F    3

1.    What is the minimum possible time required for completing the project?  

2.    What is the latest possible time that Activity F may be started without delaying the completion of the project?  

3.    What is the latest finish time for Activity H?  

4.    What is/are the critical path(s)?  

Explanation: (Please include Gantt Chart and/or Network Graph):

 

2. The following is the activity and associated costs for the renovation of the local high school football stadium. The times are in weeks.
Explanation:  You can enter the above information into QM for Windows->Project Management,->Cost Budgeting.

Activity    Immediate Predecessor    Time    Cost ($)
A    -    5    10,000
B    -    3    25,000
C    A    7    15,000
D    C    1    30,000
E    A, B    1    20,000
F    E    1    12,000
G    C, D    5    56,000
H    F    1    20,000

1.    What is the critical path and total time required for this project?  
Answer:  


Explanation: (include Gantt Chart and/or Network Graph):

 

2.    How much of the total (cumulative) budget would be spent in Week 8 (Period 8) with the earliest start budget?  
Answer:

Explanation (include cost budgeting table):


3. Precision Manufacturing has a government contract to produce stainless steel rods for use in military aircrafts.  Each rod is required to be 15 millimeters in diameter. Each hour, random samples of size n = 5 rods are measured to check process control. Four hours of observations yielded the following:
Explanation: You are looking at the control limits for the variable, average diameter. You can use Excel QM or QM for Windows->Quality Control->x-bar and r-charts.

    Diameter
Time    Rod 1    Rod 2    Rod 3    Rod 4    Rod 5
9 A.M.    14.5    14.9    17.9    16    15.9
10 A.M.    15.1    14.7    13    15.4    14.9
11 A.M.    18.9    15    17.9    18.3    16.5
Noon    35    15.2    32.1    18.1    15

1.    Construct the xbar-chart and the R-chart.
Please include charts below:  


2.    Is the process in control?
xbar chart UCL =            R-chart UCL =
xbar chart LCL =             R-chart LCL =
Explanation:

 

4. Modern Electronics specializes in manufacturing modern electronic components.  It also builds the equipment that produces the components.  Modern Electronics is considering building a new facility but the estimated profits would be impacted by the type of market that develops.  The probability for a strong market is 0.1; for a fair market is 0.3; and for a poor market is 0.6. You are responsible for advising the president of Modern Electronics on the type facility that should be built or to not build a facility at all.  The table shows the estimated profits under each market and for each size facility.
Explanation: You can use QM for Windows->Decision Analysis->Decision Table with the above information.

    Estimated Profits
    Strong Market     Fair Market    Poor Market
Build a large facility    550,000    150,000    -500,000
Build a medium-size facility    500,000    125,000    -150,000
Build a small facility    250,000    75,000    -25,000
Do not build a facility    0    0    0

1.    What is your recommendation to the president based on expected value that maximizes profits (EMV)?
Answer:


Explanation (include expected monetary value):  


Software Output:


2.    Provide a second recommendation to the president that minimizes regret.
Answer:  


Explanation (include expected monetary value):


Software Output:

 

 

 
5. Consulting income at Kaplan Associates for the period February – July is shown in the table below. Assume that the initial forecast for February is $9,000. Use Exponential smoothing to forecast August’s income.
Explanation: You can use Excel QM—Forecasting—Exponential with the above information.

Month    Income ($1,000)
February    9.0
March    8.5
April    7.8
May    9.7
June    9.3
July    9.8

1.    Use a smoothing constant of α = 0.25.
Answer:

Explanation (include software output):


2.    Use a smoothing constant of α = 0.5.
Answer:

Explanation (include software output):


3.    Analysis of the forecasting errors indicates which forecasting constant is best in this situation?
Answer:

Explanation:


6. Johnson Construction Company is in the process of installing power lines to a large housing development. The company wants to minimize the total length of wire used, which would minimize the company’s cost. The housing development is shown below.  Each house has been numbered, and the distances between houses are given in hundreds of feet.
Explanation: We want to create the minimum spanning tree (MST) for this network since all houses need to be connected.  You can use QM for Windows to do this.

 

1.    What do you recommend to Johnson Construction Company?
Answer:   

Explanation (including software output):

 

 


7. The storm drains in the Cedar Rapids, Iowa, have been upgraded following the devastating floods of 2008. The network of storm drains and the capacities are shown below. Determine the maximum flow (in hundreds of gallons of water per minute) from node 1 to node 5. Remember that the arc has both capacity and reverse capacity.

Explanation: You can use QM for Windows—Networks—Maximal Flow with the above information.
From Node    To Node    Fluid Flow
1    2    250
2    1    50
1    3    250
3    1    100
1    4    125
4    1    450
1    5    350
5    1    300
2    4    75
4    2    50
3    4    100
4    3    250
3    5    150
5    3    225
4    5    250
5    4    75

Answer:

 

Explanation (include software output):

 

8. From the States Data Set the following output for Population and for the Area was created.

 

1.    Which variable has the greatest relative variation?

Answer:


Explanation (including calculations):

 


9. You are a consultant working for Kaplan Consulting. The U.S. Department of Labor has requested assistance in evaluating the impact of economic stimulus on the unemployment rate. From the States Data Set the following t test was conducted to answer the question:
“Has there been a significant reduction in the national unemployment rate between January and May?”
Output from PhStat2    :               Output from Excel-DataAnalysis:
                    
              
1.    What is the Null and the Alternative Hypotheses?
Ho: = There has been a reduction in the national unemployment rate from January to May
Ha: = There has been no change, or an increase, in the national unemployment rate from January to May

2.    What is your level of alpha (α)?
a = .05

3.    What is your decision about the hypothesis based on the software output?
Accept the null hypothesis.  The alternative hypothesis is rejected.

4.    Has there been a significant reduction in the national unemployment rate between January and May?
Yes there has been a reduction in the unemployment rate

 

10. The Governor of a southern state has asked Kaplan Consulting to determine if the state were able to increase the percentage of its population with a Bachelor’s Degree to 55%, what might be the expected median household income based on 2000 data? Here is the output from the Regression procedure from Excel.

 

1.    What would be the predicted median household income if the percentage of the population in the state were 55% or 55?

Answer:


Explanation (include all calculations):

 

Submitting Your Project

•    Save your project in a location that you will remember and with your full name. When you are ready to submit your project, click on the Dropbox and complete the steps below:
•    Click the link that says, “Submit an Assignment.”
•    In the “Submit to Basket” menu, select Unit 9 Project.
•    In the “Comments” field include your name.
•    Click the “Add Attachments” button.
•    Follow the steps listed to attach your Word Document.
•    You should revisit the Dropbox to view any helpful feedback your instructor has and to retrieve your graded project.
•    Make sure that you save a copy of your submitted project.

Available Solution
$ 32.00
MM305 UNIT 9 PROJECT | Complete Solution
  • This Solution has been Purchased 1 time
  • Submitted On 11 Jul, 2016 01:19:40
Solution posted by
The recommendation to connect the houses with power lines using the ...
Buy now to view full solution.

$ 629.35